Dobermanas

Dobermanas (Dobermann) – tai didelis, grakštus ir tuo pačiu labai energingas šuo, kuris gali tapti geriausiu jūsų draugu. Svarbiausia, kad suteiktumėte jam didelį kiekį dėmesio ir galėsite būti tikras, kad šuo Jums sargaus iki gyvenimo pabaigos. Dobermanai, kaip ir daugelis kitų šunų veislių, yra kilę iš Vokietijos. Pagrindinė jų kaip veislės išveisimo priežastis yra ta, kad jie labai sargūs ir naudingi policijos tarnyboje. Po II pasaulinio karo Dobermanai buvo praktiškai išnykę, tačiau didelio noro dėka šiuo metu šiuos šuniukus galima įsigyti beveik visoje Europoje įskaitant Lietuvą.

Kilmės šalis – Vokietija
Gyvenimo trukmė – apie 12 metų

Šie šuniukai nėra reiklūs, tad jų auginimas – vienas malonumas. Jie ne tik bus geriausiais jūsų draugais, tačiau tuo pačiu ir sargybiniais.

Dobermanas

IŠVAIZDA

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad Dobermanai gana agresyvūs. Tai lemia jų kiek aštroka išvaizda, kuri visiškai neatitinka to, kas yra šuniuko viduje.

Suaugusio patino ūgis siekia beveik 70 cm ties ketera. Suaugusio patino svoris siekia apie 40 kg. Šiam šuniui reikia daug erdvės ir laikyti jį nedideliame bute nėra pats geriausias sprendimas.

  1. Galva: snukis yra bukos formos. Pati galva proporcingo dydžio palyginus su viso šuniuko kūnu.
  2. Nosis: šnervės gana didelės ir tai labai dažnai kelia žmonėms baimę. Visgi, tai tik iliuzija.
  3. Nugara: tiesi ir nėra labai raumeninga. Visgi, šis šuo tikrai turi daug energijos ir labai svarbu, kad suteiktumėte sąlygas jai pasireikšti.
  4. Kojos: kojos gana ilgos ir pats šuniukas gana aukštas.
  5. Kailis: šio šuns kailis labai trumpas. Varijuojančios spalvos – ruda ir juoda.
  6. Krūtinė: raumeninga.

Kadangi Dobermanai neturi tankaus kailio ant pilvo – laikyti jų lauke negalima, kadangi jie neapsaugoti nuo didelio šalčio. Žinoma, kuo dažniai leisti būti gryname ore yra būtina, tačiau nakties metu jie privalo būti namuose.

Dobermanas

CHARAKTERIS

Kaip jau minėjome, jie dažniausiai savo išvaizda gali kiek atgrasyti, tačiau išties tai labai mielas ir malonus šuniukas, kuris yra pasiruošęs būti jūsų geriausiu draugu.

  1. Dobermanai yra labai klusnaus charakterio ir greitai išmoksta naujas komandas, kurias atsimena iki pat gyvenimo galo.
  2. Tai protingi šunys, kuriuos nesunku išdresuoti. Kuo jaunesnį pradėsite mokyti – tuo paprasčiau pavyks įdiegti komandas.
  3. Dobermanai – geri sargybiniai. Visgi, sargybą jie gali atlikti tik namų viduje.
  4. Niekada nerodo agresijos prieš savo šeimininką. Kaip jūs elgsitės su šunimi, taip ir jis elgsis su jumis.
  5. Tai labai energingi šunys, tad reikia sukurti erdvę, kur jie galėtų save išreikšti. Ne tik kambaryje, tačiau ir lauke.

Dobermanas

LIGOS

Šunys nėra imlūs ligoms, ypač jeigu jais gerai rūpinsitės.

  1. Dobermanai gali turėti širdies problemų, tad profilaktika būtina.
  2. Šunims būdingas vilebrando sindromas (kraujo krešėjimas) (konkrečiai dėl ligos turėjimo galima atlikti genetinius tyrimus ir kuo anksčiau išsiaiškinti).
  3. Gali pasireikšti ir sąnarių Jeigu lauke labai šalta – tegul šuo būna trumpą laiką. Tokiu atveju pavyks išvengti uždegimo.

Dobermanai klaidingai įvardijami kaip agresyvūs šunys. Priešingai – jie labai meilūs ir puikiai sutaria su vaikais bei kitais gyvūnais. Nebijokite pirkti arba iš gyvūnų prieglaudos pasiimti jau kiek paaugusį šuniuką. Jį vistiek įmanoma išmokyti reikiamų komandų ir priversti, kad jus pamiltų.

 

Patys linksmiausi dobermanai VIDEO filmuke